Владиченци

под 20 дка

Земеделска земя за продажба / отдаване под наем (дка)

под 20 дка

Терени за продажба / отдаване под наем

1-5

Търговски обекти за продажба / отдаване под наем

над 15 км

Близост до главни пътни артерии

над 15 км

Близост до здравно заведение

над 15 км

Близост до детска градина

над 15 км

Близост до училище

Обща информация

Обща информация

Географско положение
Северозападна България
Област
Видин
Община
Димово
Население
40 Жители

Галерия

Любопитно

Знаете ли, че...

Знае се, че село Владиченци е основано от Владика, чието име е неизвестно. Вече четири години интердисциплинарен екип от университетски преподаватели се опитват да достигнат до историята на селото, да разгадаят името и да възродят традициите в него.

Култура и развлечения

В с. Владиченци, известно още като Владикино, се опитваме да възродим забравени традиции, свързани с християнски празници и обществени прояви. Това е село със затихващи функции, но то не бива да изчезва.


Като част от проект КП-06 ОПР 05/6: „Християнското и културно-историческото наследство на северозападна България - стратегии за съхраняване и транслиране на локални идентичности“ към ФНИ (МОН) на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, подкрепен от Видинска Света Митрополия, Община Димово, Община Видин, Областна управа - Видин, ДА-Видин, РИМ-Видин, Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ - гр. Видин, РУО-Видин, през 2019 г. в селото е направен голям събор, какъвто не е провеждан от 15 години. Осветен е кръст и паметна плоча на загиналите във войните от Владиченци. Направен е още аранжимент на народни песни от селото от преди 100 г. в сборника „От Тимок до Вита“ и ентологичен анализ на песните. По инициатива на проекта се събират дарения за изграждане на православен храм, чийто строеж предстои.

Полезни връзки

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon