Дебрен

Обща информация

Географско положение: Югозападна България
Област: Благоевград
Община: Гърмен
Население: 3000 Жители

Знаете ли, че...

Знаете ли, че...

Населението на Дебрен е изцяло от мюсюлмани. Хората са запазили доста от автентичните български традиции. Изключително интересно е провеждането на сватби или празника на селото, по време на който могат да се наблюдават народни борби, футболен турнир, народни песни. Това е едно от будните села на България с над 3000 души население. В селото има доста цехове - за мебели, шивашки услуги, дървообработка и т.н. Типично е, че всяка неделя до обяд в центъра на селото се провежда пазар, който се посещава от стотици жители и гости на селото. Той е място, на което човек може да си купи дрехи, домашни потреби, нещо за хапване или просто да се разходи. Едно от главните препитания за селото е тютюнът. Затова и през лятото всички хора работят на полето (паралелно с професионалната си работа), за да поддържат селото красиво и живо.


Футболният отбор на селото е една от гордостите му. Той е областен първенец и към момента развива своята детска школа.


Над селото се намира и "Старо Дебрен" - селото в което са живели хората до преди 50 години. Има останки от къщите, строени само с камъни и глина. В добро състояние са джамията и църквата на селото, като има десетки места за отдих - всички с чешма и пещ.


Новото село Дебрен също има красива и голяма джамия. Може да се видят доста интересни носии, традиции и празници. Селото разполага с хотел, здравно заведение, учебно заведение, множество кафенета и места за отдих. Намира се близо до село Огняново - една от новите СПА дестинации на България.

Полезни връзки

Галерия

1

Детски градини

1

Училища

1

Здравни заведения

Отличен

Интернет достъп

40-60 дка

Земеделска земя за продажба / отдаване под наем (дка)

40-60 дка

Терени за продажба / отдаване под наем

10-15 км

Близост до главни пътни артерии

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon