Ряхово

1

Здравни заведения

1

Училища

1

Детски градини

Отличен

Интернет достъп

над 10

Жилища за продажба / отдаване под наем

5-10 км

Близост до главни пътни артерии

над 60 дка

Земеделска земя за продажба / отдаване под наем (дка)

Обща информация

Обща информация

Географско положение
Централна Северна България
Област
Русе
Община
Сливо поле
Население
1300 Жители

Галерия

Любопитно

Знаете ли, че...

Ряхово възниква по времето на римския император Веспасиян като крепост-кастел на брега на Дунав с името Апиария, част от Дунавския лимес.


Местна забележителност в населеното място е църквата „Св. Георги“, построена през 1887 г. от Уста Досю. В двора на църквата се е помещавало килийно училище, а децата са пишели първо върху пясък, а после с калем върху плоча. В края на 19 в. в църковния двор е било построено и ново училище с 4 класни стаи.


В село Ряхово се намира и античният кастел "Апиария", разположен върху висока част на дунавския бряг, известен под името "Калето" или "Хисаря". Ряхово разполага и с приятен плаж, който е подходящ за слънчеви бани и отдих. Край селото се провеждат и състезания по водомоторен спорт, които също привличат интереса на жители и гости на общината.


Ряховското читалище е основано през 1911 г. по инициатива на учителите и с участието на някои жители. За патронен празник на читалището е определен 8 ноември, Димитровден, което съвпада с началото на активния културно-просветен живот на селото, когато селскостопанската работа е вече приключила. От 2017 г. в Ряхово работи любителски клуб за народни танци, в който може да се включи всеки любител на българския фолклор.

Полезни връзки

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon