Ряхово

Обща информация

Географско положение: Централна Северна България
Област: Русе
Община: Сливо поле
Население: 1300 Жители

Знаете ли, че...

Знаете ли, че...

Ряхово възниква по времето на римския император Веспасиян като крепост-кастел на брега на Дунав с името Апиария, част от Дунавския лимес.


Местна забележителност в населеното място е църквата „Св. Георги“, построена през 1887 г. от Уста Досю. В двора на църквата се е помещавало килийно училище, а децата са пишели първо върху пясък, а после с калем върху плоча. В края на 19 в. в църковния двор е било построено и ново училище с 4 класни стаи.


В село Ряхово се намира и античният кастел "Апиария", разположен върху висока част на дунавския бряг, известен под името "Калето" или "Хисаря". Ряхово разполага и с приятен плаж, който е подходящ за слънчеви бани и отдих. Край селото се провеждат и състезания по водомоторен спорт, които също привличат интереса на жители и гости на общината.


Ряховското читалище е основано през 1911 г. по инициатива на учителите и с участието на някои жители. За патронен празник на читалището е определен 8 ноември, Димитровден, което съвпада с началото на активния културно-просветен живот на селото, когато селскостопанската работа е вече приключила. От 2017 г. в Ряхово работи любителски клуб за народни танци, в който може да се включи всеки любител на българския фолклор.

Полезни връзки

1

Здравни заведения

1

Училища

1

Детски градини

Отличен

Интернет достъп

над 10

Жилища за продажба / отдаване под наем

5-10 км

Близост до главни пътни артерии

над 60 дка

Земеделска земя за продажба / отдаване под наем (дка)

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon