Нисово

Обща информация

Географско положение: Централна Северна България
Област: Русе
Община: Иваново
Население: 50 Жители

Знаете ли, че...

Знаете ли, че...

С. Нисово се намира в непосредствена близост до "Природен парк Русенски лом". Нисово e интересен обект за вело и пешеходен туризъм и отдих. Дирекция Природен парк "Русенски лом" е маркирала три маршрутни пътеки. Селото е заселено през 1842 г. от дядо Кою Ивановски и неговите синове, пристигнали от великотърновското с. Драганово, а впоследствие постепенно се населва с преселници от Еленския и Търновския Балкан. Хората са изключително предприемчиви и не случайно през 30-те години на XX век прииждащите работници от съседни села го наричали "малката Америка".


В Нисово има осем могили, по всяка вероятност тракийски некрополи, където все още личат останки от три древни калета-твърдини. Сред културно-историческите забележителности на селото са скалната обител "Голям Нисовски манастир", старото гробище, с около 36 паметни плочи с послания и свастики на средновековни майстори, дивечовъдният резерват "Батаклията".


Край с. Нисово е изграден и Природозащитен комплекс "Ломовете", който разполага с посетителски център с полева орнитологична станция и предлага възможности за провеждане на различни семинари, обучения, изследвания, практики, тийм-билдинг, доброволчески лагери и др.

Полезни връзки

Галерия

над 10

Жилища за продажба / отдаване под наем

над 15 км

Близост до детска градина

над 15 км

Най-близко здравно заведение

1-5

Търговски обекти за продажба / отдаване под наем

под 20 дка

Терени за продажба / отдаване под наем

над 15 км

Близост до главни пътни артерии

под 20 дка

Земеделска земя за продажба / отдаване под наем (дка)

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon