Минерални бани

Обща информация

Географско положение: Централна Южна България
Област: Хасково
Община: Минерални бани
Население: 1150 Жители

Знаете ли, че...

Знаете ли, че...

Минералната вода – най-ценното природно богатство на района е хипертермална / 57 °С / и уникална по своя химичен състав и лечебни свойства. Тя блика от 14 извора с дебит 1500 л / мин. Характеризира се като сулфатно-натриева, калциева и флуорна.


В с. Минерални бани може да посетите чудната "Стъпка на Света Богородица", терариум, древна римска крепост, връх Аида със своите пещери и пътеки. Родопи планина е благоприятна за еко туризъм и има множество еко пътеки с чудни маршрути и спиращи дъха гледки,; защитени природни забележителности като „Орлови скали”, резерват „Борака”, „Находище на див божур и момина сълза”. Добрата транспортна достъпност, местонахождението на Минерални бани, благоприятният климат, уникалните лечебни свойства на минералната вода и нарастващият инвеститорски интерес са все фактори, които определят курорта като един перспективен и атрактивен балнеоложки и СПА център. Освен красивата природа, тишината и спокойствието, които царят тук, на гостите в селото се предлагат допълнителни развлечения като: стрелба с лък, яздене и разходки с коне, офроуд разходки с АТВ-та.


Селото е съхранило стария български дух и тук се честват всички стари български празници с песни на уста, с народни носии, с палене на огньове и наричания. Празникът на водата е през месец юни. На първи юни се чества традиционно и Детски Международен етнофестифал. Деца от цяла България и гости от различни държави се настаняват в селото и всеки показва таланта си на сцената в центъра. Публиката се радва на чудни изпълнения. Селото оживява по необикновен начин по време на този фестивал. Легенди от траките, които са населявали тези земи, се носят от уста на уста. Всеки местен може да ти разкаже и покаже нещо интересно. Интересни са скалните образувания, в които едно време се е приготвяло виното "шарапани". Празникът на виното се чества всяка година в местността Шарапаните и тези шарапани се пълнят с грозде, а моми в носии го тъпчат с нозете си. Храната навсякъде е домашна и невероятно вкусна, а местните са много топли и дружелюбни.

Полезни връзки

Галерия

1

Здравни заведения

1

Детски градини

1

Училища

Отличен

Интернет достъп

40-60 дка

Земеделска земя за продажба / отдаване под наем (дка)

40-60 дка

Терени за продажба / отдаване под наем

над 10

Търговски обекти за продажба / отдаване под наем

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon