Кутово

Обща информация

Географско положение: Северозападна България
Област: Видин
Община: Видин
Население: 695 Жители

Знаете ли, че...

Знаете ли, че...

През лятото река Дунав спада доста и открива сравнително тясна, но покрита с фин пясък брегова ивица. В близост до плажа се намира и Голият остров, който е местообитание на редки видове птици, включен в „Натура 2000“. Наблизо е и съхраняващият редки растителни видове парк, простиращ се на повече от петдесет декара площ, разположен между селата Кутово и Антимово.


За известно време селото носело името Курто, което в превод от турски означава „вълк“, тъй като според легендите в околностите върлувал страшен вълк единак, който опустошавал местните стада от домашни животни. Впоследствие постепенно името се променя, за да се стигне до сегашния му вариант – Кутово. В село Кутово се намира най-старата църква в Златорожието – храмът „Св. св. Петър и Павел“, построен през 1873 г.


„Св. Петър и Павел“ е духовният празник на село Кутово и се провежда на 29 юни с традиционен селски събор. Обширната културна дейност на Читалище "Просвета" 1937 обхваща редица мероприятия, сред които се откроява ежегодния международен фестивал "От раклата на баба", който събира самодейци от околните селища от двете страни на Дунав.

Полезни връзки

Галерия

1

Детски градини

Отличен

Интернет достъп

10-15 км

Най-близко здравно заведение

1-5 км

Близост до главни пътни артерии

над 10

Жилища за продажба / отдаване под наем

над 60 дка

Земеделска земя за продажба / отдаване под наем (дка)

над 60 дка

Терени за продажба / отдаване под наем

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon