Ценово

Обща информация

Географско положение: Централна Северна България
Област: Русе
Община: Ценово
Население: 1635 Жители

Знаете ли, че...

Знаете ли, че...

Благоприятното географско положение на Ценово създава условия за пълноценно използване на реките Дунав и Янтра за развитие на рибовъдство и риболов и водни спортове (селото е изходен пункт на турове по кану-каяк по р. Янтра).


Като забележителности в района на Ценово могат да се посочат местността „Бог баир“, еко-паркът „Хаджийската чешма“ (напорна вода на около 6 км източно от селото, в местността „Черковище“), карстовите образувания „Хайдушките дупки” и „Кралимарковските стъпки” в местността „Чуката”, бюст-паметникът на известния свищовски търговец Димитър Ценов, дарил 50 млн. лева за построяването на висшето търговско училище в град Свищов, както и живописните меандри и старици по поречието на р. Янтра.


Фолклорният събор "Ценово пее и танцува" се провежда традиционно през септември по инициатива на Община Ценово и Общински съюз на читалищата във връзка с деня на обявяването на Независимостта на България – 22 септември. Съборът няма състезателен характер, а условията му дават възможност за изява на групи, дуети, солови изпълнения и танцови колективи в областта на автентичния фолклор.

Полезни връзки

Галерия

1

Здравни заведения

1

Детски градини

1

Училища

Отличен

Интернет достъп

1-5 км

Близост до главни пътни артерии

над 10

Жилища за продажба / отдаване под наем

под 20 дка

Терени за продажба / отдаване под наем

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon