Ветрен дол

Обща информация

Обща информация

Географско положение
Централна Южна България
Област
Пазарджик
Община
Септември
Население
1449 Жители

Галерия

Любопитно

Знаете ли, че...

Разположено в подножието на Западните Родопи с огромно водно богатство като минерални извори и постоянно течаща през селото планинска вода Ветрен дол има и благоприятен за южни култури климат. Тук няма слани и мъгли заради местния вятър по Чепинското дефиле, който е дал и името на селото. Тук има смокини, нарове, лимони, мушмули, киви и други плодове и зеленчуци.
Празнуват се редовно кукери на 1 януари с маскарадни игри, Йордановден с хвърляне на кръста, Тодоровден с конни надбягвания, Сирни Заговезни през февруари с оратници, огньове, прескачани за здраве, Гергьовден - празник и събор на селото в местност Гергьова черква, където има малък параклис, Свети Дух - празник с курбан на мястото на Богова черква, където сега има издигнат кръст, Празник на смокинята - през септември фестивал с песни танци и продукция от плода.
Селото има свой герб и знаме, сайт (vetrendol.com) и фейсбук страница: https://www.facebook.com/Vetrendol/

Култура и развлечения

В читалище "Култура - 1910" има етнографска сбирка и стари снимки, библиотека с Интернет достъп и компютри, Църквата "Успение Богородично" от 1849 г. е паметник на културата от национаално значение, а в планината има останки от старо селище и много стари църкви, които не са проучени добре и са предпоставка за стар съществуал манастирски комплекс. Има екопътеки с различни маршрути в Западните Родопи и бърз достъп до основни забележителности и курорти (Велинград, Цигов чарк, Батак, Брацигово, Пещера, Пазарджик, Пловдив)

Полезни връзки