Васил Левски

Обща информация

Географско положение: Централна Южна България
Област: Пловдив
Община: Карлово
Население: 1470 Жители

Знаете ли, че...

Знаете ли, че...

Всяка година на „Заговезни“ в селото се провежда традиционен кукерски карнавал. Ежегодно се празнуват Коледа, 8-ми март, Първа пролет. Празникът на селото е през юли - свързан е с рождението на Апостола на свободата.


На 1.9 km югоизточно по права линия от центъра на с. Васил Левски има тракийски, укрепен град. Той е изграден на висока, платовидна тераса на левия бряг на река Ватьов дол. След тригодишни археологически проучвания е установено, че тракийският град представлява най-старият тракийски селищен център от класическата епоха (VІ-V в.пр.н.е.). Той е с площ от 25 дка.


Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров 1906“ е културен център в с. Васил Левски. В продължение на над 100 години читалището развива ползотворна културна дейност и допринася за съхраняването на фолклорните традиции. Към читалището функционират кукерски колектив, група за възрожденски песни, група за автентичен фолклор, състав за народни обичаи и детски танцов състав. Изградена е етнографска изложба „Завръщане към корена“ с голям брой автентични костюми и вещи от бита, използвани в ежедневието от нашите деди. Красивите природни дадености предлагат разходки и планински походи. В близост се намира екопътека ,,Бяла река’’ и мъжки манастир ,,Рождество Богородично".

Полезни връзки

Галерия

1

Здравни заведения

1

Детски градини

5-10 км

Близост до училище

Отличен

Интернет достъп

40-60 дка

Земеделска земя за продажба / отдаване под наем (дка)

1-5 км

Близост до главни пътни артерии

20-40 дка

Терени за продажба / отдаване под наем

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon