Стойките

Обща информация

Географско положение: Централна Южна България
Област: Смолян
Община: Смолян
Население: 240 Жители

Знаете ли, че...

Знаете ли, че...

Село Стойките е разположено на 7 км от Пампорово и на 15 км от Смолян. Средната надморска височина е 1400 м.


Селото е споменато за първи път в писмен документ през 1706 г. от французина Пол Лукас.


В землището на Стоките е открит сребърен медал от първите олимпийски игри в Атина през 1896 г. Според историци този медал принадлежи на местен жител. Проучванията сочат, че е спечелен от прочутия на времето пехливанин от селото, Георги Капушев.


Историята говори и чрез: останки от римска крепост на Св. Врач; старо тракийско светилище на вр. Св. Елена; римски гробища, датиращи от 4-6 в., открити при разкопки в месността Павля. В района на Стойките се намират 10 параклиса. През 1936 г. Апостол Кисьов изработва първите ски от бук, с което поставя началото на ски спорта в Стойките.


Село Стойките се утвърди като целогодишен туристически център с многобройни вили и апартаменти за почивка. Заради чистия въздух, тишината и месторазположението на селото, интерес проявяват и закупуват имоти чужденци, които ги ползват през почивките си. През 2008 г. бе открит последно поколение 3-километров 6-седалков пътнически лифт, който свързва селото с връх Снежанка, от където тръгват обратно към селото 2 писти по 4 километра. От високите места се разкрива невероятна панорама към рида Чернатица, върховете Мургавец и Перелик и възпетия в народните песни връх Карлък.


В селото функционират читалище и ансамбъл за автентичен фолклор.

Полезни връзки

Галерия

Отличен

Интернет достъп

1-5 км

Близост до училище

10-15 км

Близост до детска градина

1

Здравни заведения

20-40 дка

Терени за продажба / отдаване под наем

над 10

Жилища за продажба / отдаване под наем

5-10 км

Близост до главни пътни артерии

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon