Долни Вадин

Добър

Интернет достъп

10-15 км

Близост до здравно заведение

1-5 км

Близост до главни пътни артерии

5-10

Жилища за продажба / отдаване под наем

1-5

Търговски обекти за продажба / отдаване под наем

10-15 км

Близост до детска градина

под 20 дка

Терени за продажба / отдаване под наем

Обща информация

Обща информация

Географско положение
Северозападна България
Област
Враца
Община
Оряхово
Население
150 Жители

Галерия

Любопитно

Знаете ли, че...

Непосредствено до селото се намират развалините на римския кастел Валериана. На територията на селото е имало два моста строени от римляните - понтонен и каменен. Голямото земетресение от 1977г. срива до основи почти цялото село и хората са принудени с общи усилия да градят домовете си отново. Рухва и старата църква "Свети Георги". Новият храм е открит през 2007г. Основният поминък на местното население в миналото и днес е рибарството. Създава се Рибарската къща, в която са изложени мрежи и такъми, използвани някога от рибарите.


Народно читалище " Съзнание- 1927" разполага с информационен център с безплатен интернет достъп, библиотеката предлага голям избор от разнообразна литература. Предлага се и услугата "До врата" (доставяне на книги до дома). Спирката на селото е превърната в мини-библиотека. Къщичка за книги има непосредствено преди влизане в Долни Вадин. От там може да се заемат свободно книги, да се прочетат и върнат. Пенсионерски клуб "Дунавски кът" събира хора от третата възраст. Има редица участия на празници и фестивали. В селото има две изворни чешми. Съществуват три парка. Централният парк е амфитеатрален с гледка към реката, с детски съоръжения, беседка и пейки. Има възможност за прожектиране на лятно кино. Паркът до църквата предстои да бъде превърнат в място за спорт на открито за деца, младежи и възрастни.


Традиционният събор на селото се провежда предпоследната събота и неделя на месец септември. От няколко години се провежда инициативата "Село назаем", която през лятото за 10 дни събира доброволци от цяла България в помощ на местната общност и селото.

Полезни връзки