Новград

Обща информация

Географско положение: Централна Северна България
Област: Русе
Община: Ценово
Население: 853 Жители

Знаете ли, че...

Знаете ли, че...

Новград – едно малко слънчево кътче от картата на България, малко по площ, но с величествена история, с чудна природа и със сърцати и гостоприемни жители, от чиито домове лъха домашния уют, присъщ на българското семейство.


Гражданино на света, ако си решил да посетиш село Новград ще бъдеш посрещнат с думите „Добре дошъл”. Ако желаеш да чуеш нещо интересно и видиш нещо красиво ще ти разкажат легендата за основаването на село Новград и ще ти покажат чудната си природа.Ако искаш да се запознаеш с част от българската история, ще ти предложат да разгледаш паметниците на културата, намиращи се на територията на Новград. И ако си решил да видиш що за хора живеят там, ще се увериш че Новградчани са хора горди и уважаващи себе си, хора верни на народните традиции и обичаи и съхранили българските ценности.


Културното развитие на село Новград през годините е диктувано от богата история на този край, от стремежа на поколенията да съхранят традиционните ценности за идващите след тях. За това са се писали книги, създадена е Етнографска музейна сбирка, изграждани са исторически и културни паметници, разказвани са легенди и предания.  • 1872 г. – основано е училището в с. Новград, съществуващо сега като Основно училище „Алеко Константинов” и превърнало се в образователно средище на четири села.

  • 1882 г. построена е църквата „С. Димитър”

  • 1927 г. – основано е Народно Читалище „Христо Ботев”, културен и информационен център на Новград.

  • 1943 г. - свързана е с две събития – построен е мостът на р. Янтра и новата сградата на Основно училище „Ал. Константинов”.

  • 1965 г. – открита е новопостроената сграда на НЧ „Христо Ботев”.

  • 1968 г. - белязана е от две важни в културен аспект събития. Открита е Етнографска музейна сбирка в малкия салон на читалището, съдържаща експонати от бита и историята на този край. Също така е открит и паметникът на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на брега на р. Дунав в местността „Янково гърло”. От тогава до днес всяка година се поднасят венци на паметника в знак на признателност към патриотичното дело на двама войводи и смелите четници

  • 1974 г. – основана е Целодневна детска градина „Славейче” с. Новград.

  • 1984 г. – основан е пенсионерски клуб в Новград

  • 2011 г. – открит е Библиотечно – информационен център в сградата на читалище „Христо Ботев”


И така гражданино на света, уверяваме те, че няма да останеш разочарован от това което ще намериш и чуеш в Новград. Ще се запознаеш с великолепието на история, традиции и култура, ще усетиш хармонията на мирния живот между хората и заобикалящия ги свят. Ще отпиеш от извора на мъдростта на старите Новградчани и ще видиш трудолюбието и обичта на жителите на с. Новград.

Полезни връзки

Галерия

Отличен

Интернет достъп

над 10

Жилища за продажба / отдаване под наем

над 15 км

Най-близко здравно заведение

1

Детски градини

1

Училища

под 20 дка

Земеделска земя за продажба / отдаване под наем (дка)

под 20 дка

Терени за продажба / отдаване под наем

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon