Караманово

1

Детски градини

1

Училища

1-5 км

Близост до главни пътни артерии

20-40 дка

Земеделска земя за продажба / отдаване под наем (дка)

20-40 дка

Терени за продажба / отдаване под наем

Отличен

Интернет достъп

над 15 км

Близост до здравно заведение

Обща информация

Обща информация

Географско положение
Централна Северна България
Област
Русе
Община
Ценово
Население
870 Жители

Галерия

Любопитно

Знаете ли, че...

Село Караманово се намира се на 10 км южно от р. Дунав, на 20 км от гр. Свищов и на 30 км от гр. Бяла. Интересни са сведенията за връзките на брациговските майстори с Караманово: трима от тях се женят за моми от селото, като с булките си се връщат в Брацигово; а други трима майстори се женят за моми от селото и остават да живеят в него.


Селото има свое основно училище – „Христо Ботев“. Създадено е през 1856 г. и е наградено с орден „Кирил и Методий“ – първа степен. В момента то все още функционира и обучава около 65 деца. С орден „Кирил и Методий“ първа степен е наградено и читалище „Светлина-1905 г.“ - с. Караманово. Селото разполага и със собствена детска градина „Радост“, открита на 5 декември 1983 г.


През 1952-54 г. е построена ловната хижа в Караманово, която също функционира. Селото има и свой футболен клуб, който носи прозвището на великия български революционер Васил Иванов Кунчев-Левски. Основан е през 1946 г. и е неизменен участник в Областната футболна група.


Църквата „Св. Вознесение Господне“ е построена в средата на 19 век от група майстори на Колю Фичето, непосредствено след завършване на моста при град Бяла. Гледана от птичи поглед, църквата прилича на кръст.

Полезни връзки

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon