Ценово

1

Здравни заведения

1

Детски градини

1

Училища

Отличен

Интернет достъп

1-5 км

Близост до главни пътни артерии

над 10

Жилища за продажба / отдаване под наем

под 20 дка

Терени за продажба / отдаване под наем

Обща информация

Обща информация

Географско положение
Централна Северна България
Област
Русе
Община
Ценово
Население
1635 Жители

Галерия

Любопитно

Знаете ли, че...

Благоприятното географско положение на Ценово създава условия за пълноценно използване на реките Дунав и Янтра за развитие на рибовъдство и риболов и водни спортове (селото е изходен пункт на турове по кану-каяк по р. Янтра).


Като забележителности в района на Ценово могат да се посочат местността „Бог баир“, еко-паркът „Хаджийската чешма“ (напорна вода на около 6 км източно от селото, в местността „Черковище“), карстовите образувания „Хайдушките дупки” и „Кралимарковските стъпки” в местността „Чуката”, бюст-паметникът на известния свищовски търговец Димитър Ценов, дарил 50 млн. лева за построяването на висшето търговско училище в град Свищов, както и живописните меандри и старици по поречието на р. Янтра.


Фолклорният събор "Ценово пее и танцува" се провежда традиционно през септември по инициатива на Община Ценово и Общински съюз на читалищата във връзка с деня на обявяването на Независимостта на България – 22 септември. Съборът няма състезателен характер, а условията му дават възможност за изява на групи, дуети, солови изпълнения и танцови колективи в областта на автентичния фолклор.

Полезни връзки

LinkedIn Icon
Facebook Icon
Google+ Icon
Twitter Icon